Ali zunanji IR paneli delujejo?

Ne glede na to, ali imate lastno gostilno, restavracijo ali manjši lokal, so zunanji IR paneli zelo smiselni. Ta dodaten del topline bodo zelo cenili tako redni obiskovalci kot priložnostne stranke in gostje zabav, ki želijo uživati na prostem, tudi ko je zunaj nekoliko hladneje.

Ker pa je na voljo toliko možnosti zunanjih panelov in grelnikov, je vedeti, katerega izbrati, lahko precej oteženo. To je še posebej težko zdaj, ko se na trgu pojavljajo novi in inovativni infrardeči grelniki, ki obljubljajo vrhunsko energetsko učinkovitost in takojšnjo toploto.

Toda ali zunanji IR paneli in grelniki sploh delujejo? Natančneje si oglejmo tehnologijo in ugotovimo, ali so boljši od naftnih in plinskih alternativ ter ali so zunanji infrardeči grelniki energetsko učinkoviti.

ali zunanji ir paneli delujejo

Infrardeča tehnologija ogrevanja

Infrardeča tehnologija se običajno uporablja za zaznavanje toplote v predmetih in ne za njeno proizvodnjo. Vendar pa jo je mogoče pametno izkoristiti za zagotavljanje velikih količin toplote v skoraj vsakem okolju.

Zunanji IR paneli bodo delovali v daljnem infrardečem spektru, nastavljenem med 9-14 mikronov. Ta ozek razpon proizvaja toploto, podobno soncu, vendar brez zdravstvenih ali varnostnih težav.

Toploto ustvarjajo elektromagnetni valovi, ki povzročijo nihanje molekul in sproščanje energije. Ta energija nam daje toplino.

keramični panel

Razlika med infrardečimi paneli in alternativami

Tradicionalni zunanji grelniki na plin ali olje bodo poskušali ogreti okoliški zrak, kar je daleč od idealnega. Ta toplota se bo prej kot slej preprosto dvignila in pobegnila iz vašega vrta, terase ali zunanjega prostora.

Infrardeči zunanji IR paneli pa bodo za razliko od zgornjih alternativ poslali toploto na okoliške predmete, ki absorbirajo to energijo in jo počasi sproščajo. To je podobno temu, kako sonce segreva zemljo in je veliko bolj učinkovito in učinkoviteje kot alternative.

Zaradi svoje učinkovite narave tako kot zunanji IR paneli postajajo vse bolj priljubljeni tudi notranji infrardeči grelniki, saj ne izsušijo zraka in ne izgubljajo toplote s prezračevanjem.

paneli vrt

Prednosti zunanjih infrardečih panelov

Poleg odlične učinkovitosti in takojšnje toplote zunanji IR paneli (imamo jih tudi pri iRED) prinašajo tudi številne dodatne prednosti. Te vključujejo:

Tiho delovanje – zunanji infrardeči grelniki nimajo ventilatorja in so zato tihi, zaradi česar so idealni za okolja, občutljiva na hrup, ali za ustvarjanje umirjenega ambienta.

Varna toplota – v nasprotju z ultravijoličnimi žarki, ki jih oddaja sonce, ki lahko povzročijo resna in celo smrtna stanja kože, zunanji infrardeči grelniki ne proizvajajo škodljivega sevanja.

Okolju prijazni – alternativni grelniki bodo kot vir goriva uporabljali plin ali olje, kar bo povzročilo emisije strupenega ogljika, ki bodo škodovale okolju. Zunanji infrardeči paneli pa so za razliko od njih zelo okolju prijazni, saj zahtevajo le majhno moč električne energije.

Stroškovno učinkoviti – ker zunanji infrardeči grelniki ogrevajo določena območja in predmete, ne pa zraka, se energija ne izgublja in posledično lahko prihranite kar nekaj stroškov.

Brez vzdrževanja – ko so nameščeni, zunanji infrardeči paneli ne potrebujejho vzdrževanja, saj ni nobenih gibljivih delov, zaradi katerih bi morali skrbeti.

Enakomerna toplota – pri plinskih ali oljnih grelnikih se bo topel zrak hitro dvignil in ušel iz območja. Toda z zunanjim infrardečim panelom boste prejeli enakomerno porazdelitev toplote neposredno na ljudi v bližini.

Ali torej zunanji IR paneli delujejo?

Z eno besedo, da, zunanji infrardeči grelniki delujejo. To je predvsem zato, ker tehnologija, ki stoji za tovrstnimi napravami, temelji na preverjeni znanosti.

Zunanji infrardeči grelniki ciljajo na predmete in ne na zrak, ki se poganjajo z energijo elektromagnetnih valov. Energija v obliki toplote se nato razprši iz predmetov, kar zagotavlja enakomerno, dosledno in prijetno temperaturo.

Ta načela so enaka kot sonce, in zaradi dejstva, da ta vir energije planetu Zemlji zagotavlja toploto že milijarde let, je težko oporekati znanosti, ki stoji za zunanjimi infrardečimi grelniki.

Še danes se odločite za zunanje IR panele in se prepričajte o njihovi učinkovitosti. V kombinaciji sončne elektrarne pa bo efektivnost še večja!

Comments are closed.