Montaža IR panela na strop je enostavna, a nekaj previdnosti ne bo odveč

Montaža IR panela na strop je enostavna, saj potrebujete zgolj osnovno orodje, pomoč dodatnih rok in nekaj dobre volje. Kljub temu, pa svetujemo, da se pred montažo panela posvetujete s strokovnjakom, ki bo ocenil vašo električno napeljavo. No, morda pa je skrb za lastno montažo IR panelov odveč, kajti nekateri prodajalci montažo panelov ponujajo brezplačno montažo. Pozanimajte se pri vašem prodajalcu.

Montaža IR panela na strop

Montaža IR panela na strop ali na navpično steno je tako rekoč enako opravilo. Z nakupom IR grelnega panela prejmete tudi njegov nosilec, ki vam je hkrati šablona za izris lukenj na steni. Potrebujete le še vrtalnik, svinčnik in meter. Vijake, podložke in stenske vložke običajno prejmete že z nakupom IR panela. Nosilec naslonite na strop, z metrom pa odmerite potrebne razdalje od roba stene, da bo grelni panel po namestitvi vzporeden s stenami. Na nosilcu izberite primerne luknje in s svinčnikom označite mesto za luknje. Odstranite nosilec in s pomočjo vrtalnika zvrtajte luknje. Pazite na morebitno elektro inštalacijo v stropu, da ne bo kakšnega neprijetnega presenečenja. Ko so luknje izvrtane, vanje namestite zidne vložke, nato prislonite nosilec. Dobro ga privijačite v strip, pri čemer ne pozabite na podložke. Na koncu IR panel nasadite na nosilec. Če je panel nekoliko večji, boste potrebovali še dodatne roke, da bo delo lažje steklo. Panel morate namreč dvigniti pod strop vodoravno, da se zaskoči na nosilcu. Ko zaslišite klik, ste svoje delo opravili. IR panel se ne bo premaknil nikamor več.

IR panele opremite s termostati (če že niso vgrajeni), s čimer boste povečali udobje, pa nenazadnje tudi privarčevali na porabi električne energije.

Pred montažo IR panela na strop se posvetujte s strokovnjakom

Kot vidimo, montaža sama ni zahtevna in jo lahko opravi vsakdo, če le nima dveh levih rok. Pred montažo IR panela na strop svetujemo le, da se posvetujete z našim strokovnjakom glede električne inštalacije. Načeloma zadostuje klasična inštalacija, v primeru močnejših ogrevalnih panelov, pa je potrebno vendarle biti pozoren na presek električnega kabla in moč varovalk. Bo treba potegniti novo električno linijo iz električne omarice? Povečati moč varovalk? To so tehnični problemi, katere je bolje, da jih rešuje strokovnjak. (1)

So omejitve pri vrstah materialov za strop?

Stranke povprašujejo, ali je vsak strop primeren za ogrevanje. Danes se večinoma srečujemo z betonskimi ali mavčnimi stropi. Vsi so primerni za ogrevanje z IR paneli na stropu. Strokovnjaki menijo, da so primerni tudi za montažo na leseni strop, kot je na primer obloga iz napušča. Če gre za kvalitetne IR panele, njihova toplota ne bo sevala v smeri proti podlagi. Se je pa potrebno zavedati, da je krepka večina panelov belih, ki bodo na rjavi podlagi vizualno zelo izstopali. Kaj pa, če imate spuščen (armstrong) strop, s katerimi se srečujemo v pisarnah? Na trgu obstajajo tudi IR paneli, ki so dovolj veliki, da sedejo kovinsko konstrukcijo stropa. (2) Stropno ploščo enostavno odstranite, namestite pa IR panel. Seveda ne pozabite na primerno električno napeljavo.

Na stropu ali na steni, privoščite si wireless udobje

Nekateri IR paneli imajo že vgrajene termostate, za druge jih lahko dokupite naknadno. Naprave so že tako »pametne«, da jih lahko »wireless« povežete z vašim telefonom ali računalnikom. IR panel s termostatom tako naenkrat postane na daleč upravljiva naprava, ki vam prihrani marsikateri korak, predvsem pa skrb. Na tak način lahko z IR panelom upravljate od daleč, tudi takrat, ko vas ni v prostoru. Mar ni to dobro, če panel pozabite izklopiti, ko ste se odpravili od doma?

Delovanje ogrevanja z IR paneli v primerjavi s klasičnim – konvekcijskim – ogrevanjem. (3)

Vsako ogrevanje potrebuje tudi dobro izolacijo

Težko je podati natančen izračun porabe električne energije pri uporabi IR panelih, saj je le-ta odvisna od več dejavnikov. Med glavnimi so naše navade (želje po višini temperature) in toplotna izolacija vaše hiše. Nekatere ne moti, da so zvečer v jopicah, drugi potrebujejo v prostoru vsaj 24 stopinj, da se sprehajajo v kratkih majicah. Vaše želje in potrebe bodo tako vsekakor vplivale na porabo električne energije. Nanjo pa v veliki meri vpliva tudi toplotna izolacija objekta oziroma stanovanja. Kako debela je vaša izolacija? Kako kvalitetna okna imate? Kako visoke strope imate? Še kar nekaj je tovrstnih spremenljivk, ki vplivajo na izračun porabe električne energije. Zato na splošno velja, da so stroški ogrevanja z IR paneli podobni stroškom ogrevanja s kurilnim oljem, pri čemer pa ni potrebne dodatne infrastrukture. Pa ne govorimo samo o kurilnici, na katero se največkrat najprej spomnimo, ampak tudi o dimniku in z njim povezanih dimnikarskih storitvah.  

Zakaj bi se sploh odločili za IR panele?

IR paneli imajo ogromno prednosti. Prva je ta, da zanje ne potrebujete dodatne infrastrukture, kar smo omenili že zgoraj (drvarnico, kotlovnico, dimnika …).

Začetna investicija je torej manjša v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi napravami. Poleg stroškovne prednosti imajo tudi praktične prednosti. Preprečujejo razvoj plesni, ne dvigujejo prahu, kot ga klasična ogrevalna telesa, na primer radiatorji.

Zato jih priporočamo ljudem, ki trpijo za dihalnimi težavami, kot na primer astmatiki. Občutek toplote je prijeten, kot bi vas božalo sonce ali bi se greli zraven ognja. Ker nimajo gibljivih delov, je vzdrževanje skoraj nično: samo obrišete jih s krpo. Vse našteto prispeva k temu, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo, kar po drugi strani še dodatno amortizira vašo začetno investicijo.

Obstajajo različni IR paneli, tudi kot grelniki brisač. Kaj je lepšega, kot se zaviti v toplo brisačo, po prhanju?

IR paneli kot ogledala, IR slike, premični paneli …

Da ne boste mislili, da obstajajo samo stenski ali stropni IR paneli. Prodajalca le pocukajte za rokav in ga povprašate o njegovi paleti različnih IR panelov. Na trgu namreč obstajajo IR paneli ogledala, ki so na zunaj kot klasična ogledala, hkrati pa tudi ogrevajo prostor. Adijo vlaga na ogledalih! Obstajajo tudi IR paneli kot slike. Na ta način sicer brezoblične bele ploskve postanejo dekorativni element vašega bivalnega ambienta. Nemara pa vam pridejo prav premični paneli, ki imajo montirane kolesca, s pomočjo katerih jih lahko premikamo po prostoru. Po takšnih radi posegajo tisti, ki imajo vikende, bivalne zabojnike, brunarice …, kjer potrebujejo gretje samo ob določenih priložnostih. Po uporabi pa IR panel preprosto izklopijo in odpeljejo na drugo lokacijo.

Obrnite se na naše strokovnjake

Če se vrnemo na začetek, kjer smo govorili o montaži IR panela na strop: pred montažo se posvetujte z našimi strokovnjaki, da ne pride do kakšne nerodnosti. Tudi sicer svetujemo, da se že pred nabavo posvetujete z njimi, saj vam bodo svetovali glede velikosti IR panelov in lokacije namestitev v vašem bivalnem prostoru.  

Vir (1): Surya Heating
Vir (2): Infralia
Vir (3): Infraredheating

Comments are closed.