Ogrevanje na elektriko in vaše izkušnje

Ogrevanje na elektriko v večini primerov ponuja dobre izkušnje, saj je s tovrstnim ogrevanjem povezano bivanjsko udobje. S pritiskom na gumb opravimo vse potrebno, medtem ko moramo pri ogrevanju na kurilno olje skrbeti za naročanje olja, pri peletih in drvah pa za vsakokratno doziranje. Izkušnje ogrevanja na elektriko so po odzivih naših strank, ki uporabljajo IR panele, klimatske naprave in toplotne črpalke, pozitivne. Nekaterim največ pomeni udobje, drugim manjša začetna naložba, spet tretjim pa nizka mesečna položnica za ogrevanje.

Ogrevanje na elektriko z IR paneli

Kdor se odloča za nov sistem ogrevanja v hiši, se bo zagotovo srečal s ponudbo IR panelov. Imajo veliko prednosti, predvsem skoraj 100 % pretvorbo elektrike v toplotno sevanje, preprečujejo razvoj plesni po stenah, med drugim jih odlikuje tudi nizka začetna naložba. Zakaj bi se odločili za ogrevanje na IR panele? Poleg omenjenih prednosti je glavna prednost udobje, kajti en samcat pritisk na gumb na začetku kurilne sezone je vse, kar bodo terjali od vas.

IR panele vklopite jeseni in izklopite spomladi

Uporabniki naših panelov sporočajo, da jeseni IR panele vklopijo in nato »pozabijo« nanje. Temperaturo s pomočjo termostata, ki poskrbi, da prihranite od 25 do 50 % električne energije v primerjavi s klasičnim IR ogrevanjem, nastavijo na – recimo 22 stopinj. Tako bo prostor ves čas ogret na želeno temperaturo, bivanje pa vedno prijetno. Največ energije in časa bo šlo v primeru, ko boste »na novo« ogrevali prostor. (1)

Posebno pozornost je treba nameniti dimenzioniranju glede na potrebe posamezne lokacije in prostora ter natančno načrtovati položaj grelnega panela.

Nizka začetna investicija

IR paneli so z vidika nizke začetne investicije ugodni, saj jih dobite že za poldrugega stotaka. Toda: naj vam ne bo cena infrared panelov vodilo pri nakupu. Na tržišču je veliko poceni kitajskih IR panelov, zaradi katerih vas lahko kasneje še boli glava. Koliko panelov potrebujete za ogrevanje? Za povprečno izolirano stanovanje v velikosti 60 m2 potrebujete za ogrevanje z IR paneli cca 4 kW. Vsekakor pa je odvisno od tega, kako imate razporejen prostor. Imate prostor v obliki črke L? Imate v prostoru večje predmete, ki preprečujejo »pretok« IR valov? Predvsem pa, kako visoko tempero si želite? Radi pozimi hodite po stanovanju v kratki majici ali se raje zavijate v odeje? Ko si odgovorite na ta vprašanja, lahko s pomočjo našega strokovnjaka sestavite znesek naložbe. Za petsobno 100 m2 veliko petsobno stanovanje boste odšteli okoli 3500 evrov. Strošek ogrevanja vas bo stal okoli 700 evrov na sezono. Garancija IR panelov je od 12 do 15 let.

ogrevanje na elektriko izkušnje
Primerjava ogrevanja med običajnim ogrevalnim sistemom (radiatorji) in ogrevanjem s pomočjo IR panelov. (2)

Izkušnje uporabnikov ogrevanja na elektriko

Nekatere naše stranke si v najhladnejšem delu leta, ko se živo srebro spusti pod ničlo, pomagajo z dodatnimi ogrevalnimi napravami. Na ta način privarčujejo kakšen evro na stroških elektrike. Pomožen ogrevalni sistem je največkrat kamin na drva. Gre za razmeroma poceni kurivo, pa tudi sam nakup naprave ni drag.

Ogrevanje na elektriko s pomočjo toplotne črpalke

Toplotnim črpalkam se po krivici pripisuje velika poraba električne energije in posledično visok račun za elektriko. Toplotne črpalke za delovanje izkoriščajo brezplačno obnovljive vire energije (voda, zrak, zemlja). Le neznaten delež električne energije je potreben za obratovanje naprave. Stroški ogrevanja na elektriko so, kot kažejo izkušnje naših strank, v primerjavi z drugimi energenti izredno nizki – seveda ob predpostavki, da je toplotna črpalka ustrezno dimenzionirana glede na kvadraturo in toplotne potrebe stavbe

Toplotna črpalka je energetsko učinkovit sistem, saj na vsako kWh električne energije, ki jo porabi, nastane več kot 3 kWh toplotne energije. To ustreza več kot 300 % učinkovitosti.

ogrevanje na elektriko izkušnje
Sistemi ogrevanja, kot so infrardeči paneli, toplotne črpalke in klimatske naprave so zagotovo vredni razmisleka. Sistemi so si tako različni, da bo zagotovo vsaj eden zadovoljil vaše potrebe.

Dražja začetna investicija, a potem nižje položnice

Cena toplotne črpalke zrak/voda se vrti pod deset tisoč evrov – odvisno od moči toplotne črpalke. V ponudbi so toplotne črpalke z močjo od 4 pa vse do 25 kW. 100 m2 nizkoenergijski hiši s talnim ogrevanjem bo ustrezala 6 kW toplotna črpalka. V enako veliki bivalni enoti s povprečno termo izolacijo in radiatorskim ogrevanjem pa bo primerna toplotna črpalka z 8 kW. Za 300 m2 nizkoenergijski stavbi s talnim ogrevanjem ustreza 11 kW, z radiatorji pa 14 kW. Iz tega sledi, da se za ogrevanje z elektriko najbolj splača nizkotemperaturni razvod, kot je talno gretje. Vsak drug sistem (voda – voda ali zemlja – voda) vas bo stal še več. A že pri sistemu zrak – voda, ki v Sloveniji prevladuje v več kot tri četrtini primerov, se vam bom investicija povrnila v nekaj letih.

ogrevanje na elektriko izkušnje
Izkušnje ogrevanja z elektriko so v večini primerov pozitivne. Svetujemo, da s pomočjo naših strokovnjakov izberete ogrevalno napravo, ki bo energetsko učinkovita, posledično se bo ogrevanje z elektriko še bolj izplačalo.

Ogrevanje na elektriko s pomočjo klime

V mrzlem delu leta je ključnega pomena ogrevanje prostorov. Nekatere klimatske naprave so primerne za prehodna obdobja, mitsubishi klima naprave, pa so so namenjene za ogrevanje tudi pozimi – tudi pri zelo nizkih temperaturah. Vgrajene imajo napredne tehnologije za zagotavljanje maksimalnega udobja in zdravja (plazma filter za čiščenje zraka, dvojni premaz ohišja in sestavnih delov, infrardeči senzor za temperaturo prostora). Klimatske naprave že dolgo niso več namenjene samo hlajenju, ampak tudi ogrevanju. Pri nakupu bodite pozorni, da izberete energetsko varčno in učinkovito napravo (grafična oznaka A+++), pozanimajte pa se tudi po oznakah SEER in SCOP. Gre za podatka o tem, koliko energije potrebuje klima za hlajenje ali ogrevanje. Nekateri viri navajajo, da je klima kar 60 % cenejša možnost kot ogrevanje s plinom, štirikrat cenejše od ogrevanja s plinom in petkrat cenejše od ogrevanja z električnimi pečmi (kaloriferji in podobno). Za osnovni model klimatske naprave boste odšteli od 500 evrov dalje.

Izkušnje ogrevanja z elektriko so v večini primerov pozitivne. Svetujemo, da s pomočjo naših strokovnjakov izberete ogrevalno napravo, ki bo energetsko učinkovita, posledično se bo ogrevanje z elektriko še bolj izplačalo. Sistemi ogrevanja, kot so infrardeči paneli, toplotne črpalke in klimatske naprave so zagotovo vredni razmisleka. Sistemi so si tako različni, da bo vsaj eden zadovoljil vaše potrebe. Pokličite!

Vir (1): Eurom
Vir (2): TheEcoExperts

Comments are closed.