Montaža IR panelov – kam namestiti panele za najboljšo učinkovitost?

Ste pravkar nadomestili vaše tradicionalno ogrevanje z infrardečim ogrevanjem? Se sprašujete, kje se najbolj izplača montaža IR panelov?

Izbira, kam namestiti vaše nove infrardeče panele, je lahko težka, saj običajno zahteva malo več pozornosti kot vaši tradicionalni grelniki in radiatorji. A zadeva se precej poenostavi, ko razumete, kako delujejo.

V prispevku razložimo nekaj najbolj stroškovno učinkovitih, ugodnih in estetsko prijetnih mest za namestitev vaših infrardečih panelov, da boste iz njih kar najbolje izkoristili.

Montaža IR panelov

Princip namestitve tradicionalnh grelnikov ni enak kot princip namestitve IR panelov. Naj vas ne zavede prostor, kje je bil nameščen vaš stari grelec, saj je postopek prenosa ogrevanja je drugačen. Pravzaprav nas infrardeče ogrevanje hitreje segreje z neposrednim segrevanjem površine, dovolj so le 3 minute. Zato ustvarjajo manjše toplotne izgube v primerjavi s tradicionalnimi grelniki, ki so zasnovani za ogrevanje zraka s kroženjem skozi določeno območje. Preprosto povedano, to je kot biti na soncu proti senci. Hkrati je to je glavni razlog, zakaj so infrardeči grelniki tako stroškovno učinkoviti – vso električno energijo, ki jo porabijo, namreč pretvorijo v toploto.

Ker je infrardeče ogrevanje tako neposredno, ga je treba usmeriti, to pa storite tako, da ga namestite na pravo mesto.

Zakaj infrardečih grelnikov ni mogoče postaviti pod okna kot tradicionalnih grelnikov?

Tradicionalne grelnike, kot so npr. radiatorji, je najbolj smiselno postaviti v najhladnejši del prostora, zato jih postavimo pod okna, da se toplota dvigne. A če bi bili infrardeči paneli postavljeni na isto mesto kot tradicionalni grelniki, bi vsi predmeti na poti na koncu postali fokusna točka in ne predvideno območje, zaradi česar bi bilo ogrevanje manj učinkovito in toplote v prostoru bi bilo manj. Zato Panheat strokovnjaki vsekakor priporočamo, da se infrardeče panele montira na steno ali strop.

Jih morate namestiti na določeno mesto na steni? Da, če želite optimalno toplotno zmogljivost, ki je hkrati tudi stroškovno učinkovita.

montaža ir panelov na strop
VIR 1

Namestitev IR panelov na strop

Če ste ravnokar začeli z IR ogrevanjem se morda sprašujete, zakaj je možno panele namestiti na strop. A nenazadnje je to idealno mesto za optimalnost vašega infrardečega ogrevanja. Infrardeče ogrevanje je lahko tako kot vsako ogrevanje lahko vroče. Zagotavljanje, da so na stropu, jih naredi veliko varnejše.

Zakaj stropna montaža IR panelov? Usmerjanje infrardečih plošč od zgoraj navzdol (kjer je toplota najbolj potrebna) zagotavlja vrsto fokusnih točk, saj se toplota enakomerno porazdeli. To pomeni, da bo potrebnih manj panelov. Poleg tega obrnjenost infrardečih plošč proti tlom zagotavlja, da bo skozi okna odšla minimalna količina toplote. To je posledica dejstva, da toplota ni neposredno obrnjena proti steklu. V primerjavi s tradicionalnimi grelniki se namreč 30-35% toplote izgubi skozi streho in 18-25% skozi steno. Infrardeče ogrevanje ne bo prešlo skozi gradbeni material, ker so infrardeče valovne dolžine preveč neprozorne.

V skladu s tem bo z namestitvijo infrardeče plošče na steno več toplote prevedeno v prostor, tako da se lahko toplota absorbira v predmete.

Najboljša lokacija za posebne infrardeče panele

Infrardeči paneli so tanki, kar pomeni, da ne bodo zavzeli preveč prostora. Zaradi zadostne moči bo tudi večina prostorov potrebovala samo en panel, kar vam omogoča prihranek denarja z zmanjšanjem števila panelov, ki jih morate kupiti. Primerjalno je vse odvisno od fokusnih točk v prostoru, morda pa ne želite le enega 1200 W panela na sredini stropa. Morda boste želeli dva manjša infrardeča panela za porazdelitev določenih točk v prostoru.

montaža ir panelov na steno

Če infrardeči panel postavite blizu toplejše notranje stene in usmerite izhod proti hladnejši zunanji steni bo le-ta ustvaril bo toploto proti njej, kar vam bo omogočilo učinkovito enakomerno ogrevanje. Poleg tega vam bo namestitev infrardečega sistema za nadzor ogrevanja omogočila nadzor nad ogrevanjem prek telefona in videli boste, kako učinkoviti so v resnici infrardeči paneli.

  • VIR (1) MPC Shop
  • VIR (2) Infrared Heaters Direct

Comments are closed.