Ir paneli ali klima? Odločitev je vaša.

Ir paneli ali klima je dilema prenekaterega lastnika hiše, stanovanja ali vikenda, ki razmišlja o ogrevanju. Sistema sta si različna, a imata nekaj skupnih točk. Se boste odločili za klimo, ki je primerna tako za hlajenje kot ogrevanje, ali pa se boste za tihe IR panele? Končna odločitev bo vaša.

Razlika med IR paneli in klimo

Da bomo lažje razumeli »za« in »proti«, si najprej poglejmo kakšne so njune razlike glede na način delovanja. IR paneli spreminjajo električno energijo v infrardečo (IR) svetlobo (toploto), ki po občutku spominja na božanje sončnih žarkov. Najprej ogreje površine predmetov, te površine pa nato ogrejejo zrak v prostoru. Pri klasičnem ogrevanju je ravno obratno – najprej se ogreje zrak, šele nato zrak ogreje površine. IR panel spominja na belo šolsko tablo in je lahko z elegantnim videzom, dokaj nemoteč element v prostoru. Za razliko od IR panelov pa so klimatske naprave sestavljene (v večini primerov) iz dveh enot: iz zunanje (kondenzator) in notranje v vašem domu. Notranja in zunanja enota sta med seboj povezani s cevjo, zaradi katere je treba prevrtati steno. Med hlajenjem klimatska naprava deluje podobno kot hladilnik, med ogrevanjem pa kot toplotna črpalka. Če poenostavimo način delovanja, poteka tako: klimatska naprava odvzame zraku v prostoru toploto in jo preko hladilnega sredstva in ventilatorja oddaja v zunanji prostor. V tem procesu ne pride do izmenjave notranjega zraka z zunanjim! Klima torej ne zrači, ampak hladi.

Ir paneli ali klima
IR paneli spreminjajo električno energijo v infrardečo (IR) svetlobo (toploto), ki po občutku spominja na božanje sončnih žarkov.

Hočete toplo ali hladno?

IR panelov ne morete izkoriščati za hlajenje prostorov, klimatsko napravo pa lahko. To je prvi večji razlog, ki lahko jeziček na tehtnici premakne na eno ali drugo stran. Povprašati se morate torej, ali napravo potrebujete samo za ogrevanje ali tudi za hlajenje. Na vikendu v gozdu ali ob vodi poleti verjetno ne boste potrebovali hlajenja, zato v hladnejšem delu leta ogrevate z IR panelom. Zanj vam bo hvaležna tudi denarnica, kajti za osnovni model boste odšteli od poldrugega stotaka dalje – preverite cenik IR panelov – medtem, ko se bo osnovna, recimo, mitsubishi klima, začela pri štirih stotakih. Z dobrim razmislekom, pogovorom z našim svetovalcem, lahko veliko prihranite.

Verjetno vas ne bo zadovoljila samo ena enota

IR paneli ali klima – oba sistema sta v večini primerov prešibka, da bi skrbela za ogrevanje oziroma ohlajevanje celotnega stanovanja ali hiše. IR paneli so v tem primeru izrazito lokalni grelniki, kajti ogrevajo samo predmete, ki jih dosežejo. Zato bo za ogrevanje večjih površin treba namestiti več grelnih panelov in pri tem dobro premisliti, kam jih boste postavili. Posvet s strokovnjakom je nujen. A prav nič dosti drugače ni pri klimi, kjer moramo ravno tako preudarno razmisliti o njeni lokaciji. Bolj preudarni kot bomo bili, večje bivalno udobje bomo dosegli. Strokovnjaki priporočajo, da klimatsko napravo (če želimo hlajenje prostorov) namestimo v prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu, in s tem vročini. Če bomo ohladili ta prostor, bo tudi temperatura v drugih prostorih nižja, bivalno udobje pa večje.

Različnost sistemov je lahko tudi prednost

Klimatske naprave

Prednosti

 • So energetsko zelo učinkovite, saj nekatere dosegajo energijski razred A++ ali A+++.
 • Lahko ohlajajo ali ogrevajo, česar večina drugih ogrevalnih teles ne zmore. To je še posebej primerno za kraje z zelo toplimi poletji in hladnimi zimami.
 • Napredne klimatske enote imajo vgrajen sistem »3D« vpihavanje zraka, zaradi česar zrak zaokroži po prostoru in doseže tako rekoč sleherni kot prostora.
 • Vgrajeni termostat omogoča nadzor nad porabo energije in toploto/hlad zraka, ki ga klimatska naprava oddaja v prostor.
 • Naprednejše klimatske naprave je mogoče programirati, da začnejo delovati, na primer, 30 minut pred jutranjim bujenjem. Tako se zbudite v topel prostor. Mar ni prijetno tako začeti dan?
 • Večina klimatskih naprav ima vgrajene filtre, ki zadržijo prah in druge alergene delce, ki krožijo po prostoru. Astmatiki in alergiki bodo taki napravi še kako hvaležni.
 • Klimatske naprave se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo – do 20 in več let. (1)

Slabosti klimatskih naprav

 • Montaža klimatske naprave mora izvesti strokovnjak.
 • Zunanja enota lahko kvarno deluje na izgled vašega objekta.
 • Piš zraka, ki ga oddajajo.
IR paneli ali klima
Delovanje klimatske naprave. (2)

IR paneli

Prednosti

 • IR ogrevanje je cenovno zelo ugodno.
  Prihranili boste tudi pri stroških montaže, saj panele lahko, če se tako odločite, montirate tudi sami.
 • IR grelni paneli pozitivno vplivajo na vaš organizem: krepijo srce, ožilje in imunski sistem, pospešujejo krvni obtok in pomagajo pri premagovanju utrujenosti. Dobro pa vplivajo tudi na naše psihično počutje, hitrejše celjenje ran in pomagajo pri prehladnih obolenjih.
 • IR paneli omogočajo specifično postavitev – vsak prostor lahko ogrejete posamično.
  Ne potrebujete kurilnice ali dimnika, prav tako tudi ne projektne dokumentacije, kot v primeru centralnega ogrevanja.
 • Ker se največkrat uporabljajo za stropno ali stensko ogrevanje, zavzamejo zelo malo prostora.
 • Tiho delovanje, saj IR panel za ogrevanje ne uporablja ventilatorja, ampak oddaja svetlobo. Je odlična rešitev za ogrevanje prostorov, kjer želimo mir.
 • Paneli so oblikovno dovršeni, kar pomeni, da ne izstopajo v prostoru. Posledično so primerni za vse bivanjske ali poslovne prostore. Na trgu so tudi taki v obliki ogledala (poleg ogrevanja ima še funkcijo ogledala) ali držala za brisače.
 • Obstajajo tudi premični modeli IR panelov, ki jih lahko prenesete na drugo lokacijo – na primer na vikend ali v počitniško prikolico.
 • IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50 % boljšo izolacijo kot vlažni. (3)
Na trgu so tudi IR paneli v obliki ogledala (poleg ogrevanja ima še funkcijo ogledala) ali držala za brisače.

Z dobro znamko IR panelov ali klime lahko na dolgi rok privarčujemo

Na trgu je poplava izredno poceni klimatskih naprav in IR panelov. Ker so življenjske dobe pri boljših blagovnih znamkah tudi do trikrat daljše, montaža pa stane enako, je nakup klimatske naprave ali IR panela boljše blagovne znamke na dolgi rok za stranko večinoma cenejša izbira. Saj veste, kaj pravi star slovenski pregovor: »Niste tako bogati, da bi kupovali poceni.«
Svetujemo, da se z morebitnimi vprašanji obrnete na naše prodajne svetovalce, ki vam bodo radi pomagali.
Vir (1): EasyTherm
Vir (2): Nachi
Vir (3): Inwarmica

Comments are closed.