IR panel s termostatom nam zniža stroške energije

IR panel s termostatom omogoča udobno in varčno ogrevanje doma. Ločimo IR panele z vgrajenim termostatom in take, kjer je potrebno termostat namestiti posebej. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Pogledali bomo, kako delujejo, kakšna je razlika med njimi, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu ter ne nazadnje kakšna je cena termostata za IR panel.

Kaj sploh je termostat?

Termostat je majhna elektronska naprava, ki omogoča, da se ni več treba obremenjevati s temperaturo v prostoru, saj bo IR panel s termostatom oddajal manj ali več temperature – kakor ste mu »naročili« ali pa, kakor je sam zaznal, medtem pa boste vi le udobno sedeli in uživali v prijetni temperaturi. Če boste ravnali modro, vam lahko zniža stroške ogrevanja. Poleg tega lahko tudi v času vaše daljše odsotnosti vzdržuje določeno temperaturo prostora, zadnji dan, pred vašim prihodom, pa jo zviša.  

Termostat za IR panel ekonomično in natančno vklaplja in vzdržuje delovanje infrardečih panelov, tako temperatura ne bo padla pod optimalno.

Kaj, če nimamo termostata? Brez termostata je ogrevanje »na pamet«, kar v praksi največkrat pomeni, da še preden se boste zavedli, da je temperatura previsoka, da bo minilo že nekaj časa. »Nekaj časa« pa pomeni tudi nekaj energije, ta pa čustev v vaši denarnici. S samo eno stopinjo nižjo temperaturo lahko privarčujete do 6 % energije, pa se boste še vedno počutili udobno in še denarnica vam bo hvaležna. (Vir 1)

Termostat je zelo priročna naprava, ki skrbi za varčevanje z energijo in vašim denarjem. (Vir 2)

Na trgu so različni termostati

Največkrat boste srečali tri vrste termostatov v kombinaciji z IR paneli.

  • Prvi imajo ročno reguliranje temperature in predstavljajo najosnovnejši model. Sestavljen je iz sprejemnika, ki ga enostavno vtaknemo v vtičnico, vanje pa nato priključimo IR panel. Enostavno kot pasulj. Zraven je še daljinski upravljalnik, s katerim lahko nastavljamo ogrevanje na daljavo. Tovrstni termostati so zelo primerni za tiste, ki imajo samo en panel ali pa so se odločili, da bodo sami povezali IR panele s termostati, saj za to ne potrebujejo nobenega posebnega znanja. Njihova prednost je omenjena enostavna uporaba, pomanjkljivost pa, da so razmeroma vidni.
  • Obstajajo tudi brezžični termostati za IR panele, ki je sestavljen prav tako iz dveh enot. Prva gre v vtičnico, kamor priklopimo kabel IR panela, druga pa je prenosna digitalna enota. Ta že omogoča kompleksnejše nastavitve, ki zadovoljijo tudi zahtevnejše uporabnike.
  • Na trgu so tudi IR paneli z vgrajenim termostatom. Ker se ti nahajajo nahrbtni strani, niso opazni oziroma je dizajn največkrat brezčasen in posledično nemoteč. Vgrajen termostat v IR panel pomeni zmagovalno kombinacijo za uporabnika, saj nima dodatnih stroškov.

IR paneli z vgrajenim termostatom so najboljša kombinacija

IR paneli z vgrajenim termostatom so trenutno najinovativnejša različica IR panelov. Grelni panel lahko priključite direktno v vtičnico ali pa ga priključite na električno omrežje. V prvem primeru deluje termostat na baterije, v drugem pa ga bo potrebno priključiti na elektriko podometno ali s pomočjo vtikača. Pri tej različici lahko infrardeči panel upravljate preko brezžičnega termostata, preko aplikacije za pametni telefon ali neposredno na grelniku. V tem primeru sta enako priročni tako stropna kot stenska namestitev. (Vir 3)

IR panel s termostatom
WiFi – omogoča povezavo termostata in aplikacije na računalniku, tablici ali mobitelu.

Kaj omogočajo IR paneli s termostati?

Današnji termostati na IR panelih so večinoma že zelo napredne – pametne naprave. Kaj omogočajo (večina):

  • Programiranje za vsak dan v tednu, kar pomeni v praksi, da lahko nastavite individualni ogrevalni načrt za vsak dan (z različnimi temperaturami preko dneva). Program lahko po želji prekinemo, spremenimo ali začasno zaustavimo. Pri povprečnih uporabnikih takšno programiranje prinaša največji prihranek energije.
  • WiFi – omogoča povezavo termostata in aplikacije na računalniku, tablici ali mobitelu. To je idealno, ker lahko spontano menjavate nastavitve: če na primer pridete domov prej, kot je običajno ali pa če pozabite izklopiti ogrevanje. Tudi pri vikendih vam utegne tovrstna naprava priti še kako prav.
  • Zaznavanje odprtega okna – to je še ena funkcija, s katero boste lahko veliko privarčevali. Če so vrata ali okno odprta, čemur sledi drastičen padec temperature, bo to zaznal termostat in začasno izklopil ogrevanje.
  • Prilagodljiv zagon– ta omogoča termostatu, da začne ali ustavi ogrevanje glede na obstoječe temperaturne pogoje.
  • Počitniški način – omogoča, da IR panel ogreva prostor na minimalni temperaturi in s tem prepreči, da bi prišlo do morebitne zmrzali v vodovodni napeljavi.

To so le najpogostejše funkcije, ki jih boste srečali na termostatih. Zadovoljili bodo tako zahtevne kot tiste manj zahtevne uporabnike. Vsem pa bo skupno to, da bodo deležni znatnih prihrankov energije, pa tudi bivalnega udobja.

Še praktični namig: zakaj ne bi imeli IR panela s termostatom na kolescih?

V Panheatu ponujamo rešitev za vse tiste, ki jim ni pogodu, da je IR panel ves čas na istem mestu. So trenutki ali razmere, ko bi si želeli, da bi bil panel ta trenutek tu, v naslednjem hipu pa v drugem prostoru – ne bi pa imeli dveh panelov. Za tak primer obstaja stojalo s kolesci, na katerega enostavno namestimo IR panel, ki nas bo po prostoru spremljal kot ubogljiv kuža. Če je to IR panel s termostatom, še toliko bolje, ker bo rokovanje z njim še enostavnejše.

IR panel s termostatom
Naši svetovalci vam bodo z veseljem prisluhnili in svetovali najbolj optimalno rešitev za vaš dom.

Cena termostata za IR panel se začne pri par desetakih

Cena termostata za IR panel je odvisna od kompleksnosti termostata. Za najcenejšega boste segli v denarnico po dobrega pol stotaka, tisti dražji in tudi »pametnejši«, pa bodo stali poldrugi stotak. Kakšen je primeren za vas? Ne glejte samo na ceno, saj kupujete termostat tudi zato, da boste na dolgi rok privarčevali. »Pametnejši« kot je, več lahko privarčujete. V podjetju Panheat imamo široko paleto termostatov in IR panelov s termostati. Naši svetovalci vam bodo z veseljem prisluhnili in svetovali najbolj optimalno rešitev za vaš dom. Pohvalimo se lahko z odličnimi rezultati, pohvalami strank in konkurenčnimi cenami. Vabljeni, da nas pokličete ali nam pišete preko kontaktnega obrazca.

Vir (1) SuryaHeating
Vir (2) Xmhysen
Vri (3) Herschel

Comments are closed.