IR panel ali radiator? Oboje ne gre, mi smo za IR panel!

IR panel ali radiator je tema, ki nam jo pogosto zastavijo kupci v prodajnem salonu ali po elektronski pošti.  Gre za dva sistema ogrevanja, ki sta mogoče na prvi pogled celo podobna, a še zdaleč nista. Resda gre za grelna telesa podobne oblike, a že sam način proizvajanja toplote je drugačen, da ne govorimo o vplivu na dobro počutje ljudi. V nadaljevanju si bomo ogledali razlike in prednosti posameznih sistemov ter vam na ta način olajšali odločitev. Pa poglejmo.

Podobni po obliki, a drugačni glede na delovanje

Radiatorji so klasičen način ogrevanja, ki smo ga nekoč poznali domala v vseh domovih, zato ga verjetno ni treba posebej predstavljati. Njihov način ogrevanja je konvekcijski, kar pomeni, da z oddajanjem toplote grejejo okoliški zrak, ki se dviga, nato pa se ohlajen spušča proti tlom. Cikel se nato ponovi. Pri IR panelih je način delovanja nekoliko drugačen. Grelni paneli ne ogrevajo zraka okoli sebe, ampak okoliške predmete, ti pa potem oddajajo toploto v prostor. Številni menijo, da je občutek primerljiv z božanjem sončnih žarkov in da gre za zelo prijeten občutek.  

IR paneli so učinkovitejši grelniki

Ker IR paneli grejejo telesa v svoji okolici in ne prostora kot celote, potrebujejo za isto udobje, kot ga ponujajo radiatorji, manj energije. IR paneli ogrevajo okolico takoj po vklopu, zato lahko govorimo o takojšnjem učinku. Pri radiatorjih pa je treba počakati, da se ogrejejo in šele zatem se začne počasi ogrevati prostor. Preden doseže toplota zadnje kotičke prostora, lahko preteče že kar nekaj časa. Vsekakor proces ogrevanja teče počasneje kot pri IR panelih. Pa še nekaj je. Pri ogrevanju z radiatorji moramo paziti na prepih, na primer na odprto okno, kjer nam lahko vdor hladnega zraka hitro ohladi sobo. Pri IR panelih je ta bojazen odveč.

IR panel ali radiator
Ogrevanje z IR paneli nima toplotnih izgub po ceveh, v peči in izgorevanju, prav tako je manj izgub ob zračenju.

IR panel ali radiator? Seveda IR panel, saj porabijo 40 % manj električne energije

IR paneli za ogrevanje predelajo v toploto okoli 99 % električne energije, kar v praksi pomeni, da za isto udobje, kot bi ga ponujali električni radiatorji, porabijo od 30 do 40 % manj energije. Za ogrevanje 1 m2 prostora običajen konvencionalni grelnik porabi okoli 100 vatov energije, IR paneli pa okoli 70 vatov. Govora je o dnevni sobi, kjer je navadno najvejčje bivalno udobje (najvišja temperatura), medtem ko je v spalnici temperatura znatno nižja.  (Vir 1) Ogrevanje z IR paneli nima toplotnih izgub po ceveh, v peči in izgorevanju, prav tako je manj izgub ob zračenju. Pridobljena toplota se hitro občuti, pomembno pa je, da se v prostore vgradi primerna moč panelov, saj lahko zaradi premajhne moči pride do premalo ogrevanja in posledično občutka hladu ter visoke porabe.

IR panel ali radiator
Primerjava med IR ogrevanjem in ogrevanjem s klasičnimi radiatorji. (Vir 2)

Druge prednosti IR ogrevanja v primerjavi z radiatorji

Zgoraj smo že našteli nekaj prednosti IR panelov v primerjavi z radiatorji, a resnici na ljubo jih je še več.  IR panel ali radiator – prednosti IR panelov:

 • cenejša investicija
 • hitra in enostavna vgradnja
 • brez dvigovanja prahu
 • preprečuje nastanek plesni
 • vlažnost prostora je optimalna (ni suh zrak kot pri radiatorjih)
 • upravljanje in nadzor panelov (termostatov) s pomočjo pametnih naprav, s čimer optimiziramo stroške
 • všečen dizajn
 • ne zasedajo veliko prostora
 • ni potrebe po dimniku (v primeru radiatorjev in ogrevanja na lesno biomaso)
 • primerni za uporabo na vikendih ali v počitniških hišicah
 • prenosni, hiter priklop in delovanje
 • stranka si lahko panele namesti celo sama

Primerjava ogrevanja z IR paneli in drugimi energenti

Pripravili smo še primerjavo z drugimi energenti: IR paneli ponujajo najcenejše ogrevanje in porabijo najmanj energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zraka, temveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Spodaj primerjamo delež prihranjene energije IR panelov glede na posamezni energent (vir ogrevanja):

 • Električni radiatorji – z IR paneli prihranimo do 40 %
 • Kurilno olje – prihranek do 65 %
 • Toplotna črpalka – v primerjavi z IR-paneli je poraba sicer približno enaka, vendar je investicija pri toplotni črpalki najmanj enkrat večja, zahtevani pa so tudi redni servisi in vzdrževanje, ki pri ogrevalnih IR-panelih niso potrebni. 
 • UNP ali utekočinjeni naftni plin – prihranek z IR paneli do 70 %
 • Leseni peleti – z IR paneli prihranimo do 15 %
 • Zemeljski plin – prihranek z IR paneli do 20 %
 • Drva – veljajo za najcenejšo opcijo ogrevanja, vendar zahtevajo več dela in časa, z obveznimi rednimi servisi in letnim obiskom dimnikarja pa so tudi višji strošek (IR panele za ogrevanje zahtevajo malo vzdrževanja)
IR panel ali radiator
Dejstvo je, da je lahko IR-ogrevanje ob pravilni namestitvi in poznavanju zakonitosti tovrstnega ogrevanja večinoma najcenejši način ogrevanja na trgu.

Enostavna montaža IR panelov

Montaža IR panelov je enostavna in hitra, brez večjih gradbenih posegov, tudi stroškov vzdrževanja ni. IR panele je možno pri adaptaciji ponovno uporabiti. Lahko jih montirate na strop ali na steno, po želji. Stropna montaža je najugodnejša, saj se pri taki postavitvi, valovanje toplote enakomerno porazporedi po prostoru.

Montirani na stenah pa lahko IR paneli predstavljajo tudi dekorativne in uporabne elemente, kot so različni potiski oziroma slike ali celo ogledalo.

Odločitev je jasna: za ogrevanje priporočamo IR panele

Če vas še nismo prepričali: za izdelavo panelov potrebujemo malo energije, prav tako tudi z recikliranjem samega panela in je eden izmed kakovostnih in ekoloških načinov ogrevanja. Infrardeči paneli pretvorijo elektriko v toploto in pri tem imajo zelo visok izkoristek, skoraj 100 odstotkov. Njihova življenjska doba je približno trikrat daljša kot druga ogrevala (kotli, peči na olje), saj zdržijo 30 let ali več. Dejstvo je, da je lahko IR-ogrevanje ob pravilni namestitvi in poznavanju zakonitosti tovrstnega ogrevanja večinoma najcenejši način ogrevanja na trgu. Dileme ob vprašanju: IR panel ali radiator tako ni več! Odgovor je: IR panel.

Za več informacij o ponudbi kakovostnih IR panelov, vam svetuje naša strokovna in izkušena ekipa.

Vir 1: EcoLivingExpert
Vir 2: Surya Heating

Comments are closed.