Zakaj je IR ogrevanje dobro za vas?

IR ogrevanje (infrardeče ogrevanje) je v zadnjih letih vedno bolj priljubljeno med novogradnjami, pot pa si utira tudi pri adaptacijah starejših gradenj. Zakaj? Ker je cenovno ugodno, bivanju prijetno, ne potrebuje posebnih inštalacij in ker omogoča takojšnje gretje.

IR ogrevanje je bilo (po krivici) pozabljeno

Občutek toplote od sonca ali ognja na koži se nam zdi prijeten. Gre za prastaro ogrevanje, ki ga človek pozna že tisočletja in ga je tudi uporabljal še do pred desetletji. Toploto sonca ali ognja je pravzaprav infrardeče sevanje, ki je za človeško telo povsem neškodljivo. Na žalost smo v zadnji polovici stoletja pozabili na tovrstno ogrevanje, saj so fosilna goriva (kot vir toplote) postala tako cenovno dostopna, da smo raje posegli po njih, svoje pa je prinesel tudi tehnološki napredek. Triumf je bil kratkotrajen, kajti onesnaženje je kmalu pokazalo zobe, zato smo začeli »odkrivati« tisto, kar smo nekoč že poznali: IR ogrevanje. Danes takšno ogrevanje največkrat srečamo v savnah, doma pa pri infrardečih (IR) grelnih panelih.

IR ogrevanje
Danes IR ogrevanje največkrat srečamo v savnah, doma pa pri infrardečih (IR) grelnih panelih.

Različni nameni in oblike grelnih panelov

Danes obstajajo različni grelni paneli: tako po svoji funkciji kot po obliki. Poznamo industrijske infrardeče panele, ki so močnejši od stanovanjskih, tudi na pogled delujejo bolj industrijsko. Stanovanjski so šibkejši, oblike pa zadnja leta zelo dodelane, dizajnersko všečne. Poznamo jih celo v obliki ogledal ali slik, zato so skoraj neopazni v stanovanju. V takih primerih delujejo celo kot modni dodatek, ki je presegel svojo osnovno funkcionalno vlogo.

Koliko nas stanejo IR paneli?

Infrardeči paneli so cenovno zelo ugodna naložba za ogrevanje. Težko boste našli ugodnejšo varianto ogrevanja, kajti nakup grelnega panela se začne že pri poldrugem stotaku. Načeloma je dovolj en panel na sobo (v povprečju bo IR panel segrel kvadratni meter prostora za vsakih 50 vatov. Če za primer vzamemo 600-vatni panel, bo ta okvirno segrel površino približno 12 m2, a je še vedno odvisno od njene velikosti in konfiguracije.) Če je soba zelo velika, nemara ima tloris v obliki črke »L«, bo potreben še dodaten panel. Odvisno je tudi od termoizolacije objekta, v katerem se nahaja infrardeče ogrevanje. Skratka, veliko je dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri izračunu števila in moči IR panelov. Svetujemo, da se o tem posvetujete z našimi strokovnjaki, ki bodo pripravili shemo ogrevanja in ponudbo.

IR ogrevanje
Primerjava ogrevanja med klasičnim in IR ogrevanjem. (1)

Koliko energije prihrani infrardeče panelno ogrevanje?

Infrardeče panelno ogrevanje deluje na površino predmetov in ne na prostornino, kot je to pri običajnih grelnih telesih (na primer radiatorjih). Posledično porabijo veliko manj energije za enako enoto toplote. Za primer primerjajmo grelnika, ki proizvajata enako količino toplote: 600 vatni IR panel s 1500 vatnim klasičnim konvekcijskim grelnikom. Če v času zime (štirje meseci) delujeta po 8 ur na dan, bo panel porabil 0,6 enote električne energije, grelnik pa 1,5 enote. Skupni strošek ogrevanja bo v prvem primeru dobrih 40 evrov, v drugem pa 160 evrov.

Strošek lahko znižate še z namestitvijo termostatov, s katerimi racionalno ogrevate samo tiste prostore, ki jih nujno potrebujete. S premišljeno uporabo termostatov je mogoče privarčevati od 20 do 50 % energije. (2)

Namestitev panelov je enostavna

IR paneli se nameščajo na steno ali strop. Namestitev ni zahtevna, zato jo nekateri izvedejo tudi sami. Potrebnih je le nekaj vijakov in električna vtičnica. Pri tem pazite na podkonstrukcijo – še zlasti stropa, kajti mavčne plošče, ki so danes tako pogoste v mansardnih stanovanjih, morda ne bodo prenesle obremenitve večjega IR panela. Pri namestitvi je treba paziti, da pred IR paneli ni večje ovire, ki bi preprečevala razpršitev toplote po prostoru. IR ogrevanje zahteva, da pred njim ni nobene ovire, sicer nas toplota ne bo dosegla. Pred namestitvijo preverite še napetost vaših varovalk, da vam sočasno vklopljeni IR paneli in drugi hišni električni pripomočki (na primer indukcijska plošča) ne bi povzročali izpadov elektrike.

IR ogrevanje
S pametnimi napravami lahko delovanje IR panelov optimiziramo do skrajnosti.

IR ogrevanje ima številne prednosti

Infrardeči grelni paneli so, kot smo videli, enostavni za uporabo in relativno ugodni. A to nista edini prednosti, ki jih poznamo. Teh je še mnogo več:

IR paneli so energetsko nepotratni

IR paneli segrevajo okoliške predmete. Pri tem nimajo izgub električne energije, kajti kar 99 % električne energije pretvorijo v toplotno.

Delovanje IR ogrevanja začutimo takoj

Običajni konvekcijski grelniki potrebujejo čas, da segrejejo zrak (volumen), ta pa potem predmete. Pri panelih to odpade, saj že isto sekundo njihovega vklopa občutimo prijetno toploto na naši koži.

IR ogrevanje preprečuje nastanek plesni

IR ogrevanje je v večji meri primerljivo s sončnimi žarki, za katere vemo, da preprečujejo nastanek plesni. Le-tej lahko v stanovanjih z IR ogrevanjem pomahamo v slovo, s tem pa tudi morebitnim alergijam.

Tiho delovanje

Ker nimajo pregibnih mehanskih delov, ne povzročajo nobenega hrupa ali oddajajo strupene dime. Zato jih imamo lahko tudi v spalnici.

Brez vzdrževanja

IR paneli ne potrebujejo večjega vzdrževanja, razen rednega brisanja prahu. Temu primerno je tudi njihova življenjska doba zelo dolga.

Dobro počutje

  • Uporaba infrardečih grelnikov deluje blagodejno na naše zdravje, kajti:
  • ne izsuši kože ali sluznic
  • spodbuja krvni obtok
  • spodbuja zdravje dihal
  • krepi imunski sistem
  • spodbujajo dober spanec
  • drastično zmanjša količino prahu v zraku, saj ga ne vrtinči (kot klasični grelniki) (3)

Obstajajo tudi slabosti IR panelov?

IR ogrevanje ima to slabost, da ga ne morete izkoriščati za ogrevanje sanitarne vode. To je edina večja slabost, ki je omembe vredna. V stanovanjih težavo rešujejo z električnimi bojlerji, v hišah pa je na voljo več možnosti. Lahko je slabost, če tako vzamete, tudi dejstvo, da IR panel takoj po izkopu neha ogrevati (nekaterim pa je to tudi všeč).

Menimo, da pozitivne lastnosti tovrstnega ogrevanja prevladajo nad slabimi. Pri tem pa velja opozoriti, da vam cena naj ne bo vodilo. Na trgu je namreč veliko izjemno poceni IR panelov kitajskih proizvajalcev, ki vam bodo čez čas povzročili več sivih las kot pa bivalnega udobja. Čez čas radi spremenijo barvo, na hrbtni strani pa oddajajo preveč toplote.

Naši IR paneli imajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo, o čemer pričajo certifikati kakovosti in številne pohvale, ki jih prejmemo. Naši bestsellerji so zaradi visoke učinkovitosti, elegantnega dizajna in ugodne cene izjemno zaželeni. Nameščeni so že po številnih gospodinjstvih in poslovnih objektih po Sloveniji in tudi tujini. Na grelne panele ponujamo od 10 do 15 let garancije. Pokličite, naši strokovnjaki že čakajo!

Vir (1) – Eurom
Vir (2) – IqSDirectory
Vir (3) – Infralia

Comments are closed.